Serwowanie posiłków na weselu – co kiedy podać?

Dziewczyny, dziś wracamy do podstaw! Zwykle opisuję tu całe serie Ekstremalnych Przypadków, z którymi zgłaszają się do mnie panny młode albo razem zastanawiamy się nad zasadnością ślubów w dzień powszedni i nad tym, o czym najczęściej zapominają panny młode. Jednak ostatni wpis o przebiegu ślubu cywilnego zainspirował mnie do poruszenia bardziej podstawowej tematyki weselnej. I tak zdałam sobie sprawę, że w gruncie rzeczy jakoś rzadko pojawiają się tu wpisy o menu weselny. A przecież to tak ważny temat! Poczytajcie więc skondensowany plan tego, w jakiej kolejności powinno przebiegać serwowanie posiłków na weselu.

Każde z dań weselnych powinno być podane o określonej porze i w określonym celu. Łatwiej będzie ci zapanować nad rozpisaniem menu, jeśli zaplanujesz, jakie dania po kolei zaserwujesz zaproszonym gościom. Najważniejsze, aby potrawy różnorodnością i obfitością pasowały do twoich gości i ich wymagań – każde przyjęcie jest przecież nieco inne. Jednak serwowanie posiłków na weselu zwykle przebiega we w miarę podobnej kolejności.

• Goście przyjeżdżają na miejsce, dostają szampana, a młodzi witani są chlebem i solą.
• Na stołach czekają już zimne wędliny, ciasta i ciastka, a także owoce i sałatki.
• Goście jedzą gorącą zupę oraz drugie danie – lepiej dać im wybór, np. krem z brokułów lub zupę z dyni, schab w sosie myśliwskim lub lasagne ze szpinakiem.
• Po obiedzie deser, ale zdecyduj, czy nie wystarczą ciastka stojące na stołach.
• Po około trzech godzinach zaplanuj ciepły posiłek: lepiej nie dwudaniowy, trochę lżejszy od obiadu, np. szaszłyki, polędwiczki wieprzowe lub de volaille.
• O północy podawany jest tort, uważaj więc, aby dania ciepłe nie zostały podane tuż przed nim ani tuż po; nikt nie będzie w stanie zjeść aż tyle.
• Dwie godziny po torcie wypada znów podać coś ciepłego: goście jedzą od paru godzin, może być to więc zupa, np. gulasz lub żur na prawdziwkach. O tej porze pełnego obiadu nikt nie zje, ale na ciepłe danie wiele osób się skusi.
• Jeżeli sądzisz, że zabawa potrwa do białego rana, ok. 4 nad ranem zaplanuj ostatni ciepły posiłek: już nie zupę, ale danie mięsne. Zastanów się jednak, czy to nie za dużo – i nie zapominaj o zimnych daniach, po które przez cały czas mogą sięgać goście.

Nie podejmuj ostatecznej decyzji o rodzaju potraw i tortu, jeśli nie miałaś okazji spróbować wszystkiego zawczasu. Serwowanie posiłków na weselu to jedno, ale to ich smak, raczej niż o kolejność, będę przecież potem wspominać goście. Warto poprosić lokal weselny o możliwość degustacji ich menu; unikniesz w ten sposób niemiłych niespodzianek. Niejedna panna młoda z rozczarowaniem kosztowała tej głównej atrakcji już w trakcie wesela. Niezależnie od tego, jakiej firmie zlecasz upieczenie tortu, koniecznie dopytaj o możliwość spróbowania ciasta, zanim za nie zapłacisz.

Umów się ze mną na konsultacje

Chcesz uniknąć błędów podczas przygotowań do wesela, oszczędzić czas i pieniądze? Napisz mi wiadomość ze szczegółami swoich rozterek i spotkajmy się, abym mogła przedstawić Ci rozwiązania. Dołącz do grona zrelaksowanych, uśmiechniętych panien młodych!

Napisz do mnie maila na justyna@koscielska.pl skorzystaj z formularza poniżej albo dowiedz się więcej »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *